Μέτρα ελέγχου των τραπεζικών απαιτήσεων από επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας

Μέτρα ελέγχου των τραπεζικών απαιτήσεων από επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας

Αρ. Πρωτ. 11330/11.12.08

Προς Υπουργό:
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


Σε οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες στη Βόρειο Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει σε επίπεδο τραπεζικών πολιτικών.
Βιοτεχνίες, βιομηχανικές μονάδες, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σε αρκετές περιπτώσεις προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι τραπεζικοί όμιλοι αρνούνται να παραχωρήσουν αυξήσεις πιστωτικών ορίων, ενώ την ίδια στιγμή σε αρκετές περιπτώσεις επαναπροσδιορίζουν το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων (σπρεντ).


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από το οικονομικό αδιέξοδο δεν εξαιρούνται μεγάλες επιχειρήσεις, όπως μία από τις πέντε μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο εταιρείες εξαγωγών και εισαγωγών φρούτων και λαχανικών με 600 άτομα προσωπικό. Το αίτημα της εταιρείας για αύξηση πιστωτικών ορίων δεν έγινε αποδεκτό από τις τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή της επιβλήθηκε αύξηση του σπρεντ κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες. Η εν λόγω επιχείρηση, η οποία μετρά 65 χρόνια παρουσίας στον χώρο των εξαγωγών και του εμπορίου για πρώτη φορά στη ιστορία της αναγκάστηκε να κάνει ανάκληση επιταγής.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις στηρίζονται στις τράπεζες για κεφάλαια κίνησης. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν ζητήσει από επιχειρήσεις που εδρεύουν στην βόρειο Ελλάδα τον επαναπροσδιορισμό ομολογιακών δανείων και ασκούν πιέσεις. Ανάλογες διαμαρτυρίες και παράπονα για την αναλγησία των τραπεζικών ομίλων εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δέχεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δέχονται πιέσεις και υπόκεινται σε αυξήσεις του σπρεντ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις επιχειρήσεις της βορείου Ελλάδος, που δέχονται συνεχείς πιέσεις από τους τραπεζικούς οργανισμούς και αυξήσεις των επιτοκίων;